Pandemie covid-19: Vývoj pohledu seniorů - Halaburtová, Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce s názvem Pandemie covid-19: Vývoj pohledu seniorů se v teoretické části nejdříve věnuje pojmům spojeným se stářím. Popisuje stáří jako vývojovou etapu lidského života a uvádí periodizaci stáří dle různých autorů. Dále popisuje stárnutí jako proces a změny, jež jsou s ním spojeny. Tyto změny se dělí na biologické, psychické a sociální. Posledním tématem první kapitoly této práce je stáří jako společenský fenomén, který je spojen s mýty a předsudky o stáří a současně s problematikou ageismu. Další kapitola teoretické části je věnována tématu krize a je zacílena na krizovou situaci v životě člověka. Nejprve je uvedena typologie krizí, dále její příčiny, průběh, fáze a hlavní determinanty krize. Závěr je pak věnovaný překonání krize. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na pandemii a vybrané typy náročných situací, které jsou s ní spojeny. Úvod kapitoly je věnován definicím pojmů epidemie a pandemie, a následně charakterizuje virus covid-19 a s ním související okolnosti v České republice. Další podkapitola je věnována popisu situace covid-19 seniory a je zakončena vybranými typy náročných situací. Empirická část je věnována popisu a vyhodnocení prožívání pandemie covid-19 seniory, kteří se zúčastnili screeningového šetření v rámci projektu JUPSYCOR. Získaná data byla zpracovávána v programu ATLAS.ti a následně zpracována metodou kvalitativního výzkumu.
Pandemic Covid-19: Senior's point of view
Keywords: Stáří; senior; krize; pandemie; covid-19; prožívání; Old age (senescence); senior; crisis; pandemic; covid-19; experiencing situation of Covid-19