F. S. Fitzgerald and Ernest Hemingway - Acrimonious Rivalry or Literary Friendship? - Žohová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá přátelstvím dvou významných spisovatelů F. Scotta Fitzgeralda a Ernesta Hemingwaye, kteří patřili do americké skupiny zvané ztracená generace. Práce se zaměřuje nejen na jejich život z hlediska blízkého okolí, ale především na společnou korespondenci těchto autorů. Dále se v nich pokouší nalézt a posléze interpretovat skryté významy jejich chování a úsudků. Závěr práce shrnuje význam přátelství literárních velikánů z pohledu osobního i pracovního života.
F. S. Fitzgerald and Ernest Hemingway - Acrimonious Rivalry or Literary Friendship?
Keywords: bouřlivá dvacátá léta; špinavá třicátá léta; americká literatura; 20. století; ztracená generace; Fitzgerald; Hemingway; přátelství; rivalita; Scribner's; Maxwell Perkins; Gertrude Stein; Zelda Fitzgerald; dopisy; korespondence; Roaring Twenties; Dirty Thirties; American literature; 20th century; Lost Generation; Fitzgerald; Hemingway; friendship; rivalry; Scribner's; Maxwell Perkins; Gertrude Stein; Zelda Fitzgerald; letters; correspondence