The Supernatural and Horrors of the Mind in the Gothic Tales of E.A. Poe, H.P. Lovecraft and Stephen King - Deverová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Magisterská práce se soustředí na vybrané povídky E. A. Poea, H. P. Lovecrafta a Stephena Kinga se zaměřením na téma nadpřirozena v kombinaci s tématem duševních poruch. Teoretickým východiskem je vývoj americké gotické prózy a temného romantismu, i stručný odkaz k životům zkoumaných autorů s ohledem na osobní zkušenost a psychické zdraví. Následující kapitoly jsou věnovány zobrazení duševního zdraví v literatuře a současnému psychiatrickému popisu konkrétních duševních poruch. Jádrem práce je analýza vybraných povídek, které zdůrazňují nadpřirozené prvky, odrážející charakteristické symptomy a další okolnosti svědčící o konkrétní duševní nemoci. Všichni tři autoři inovativně zpracovávají psychologická témata, což je řadí do popředí nejlepších autorů tohoto žánru.
The Supernatural and Horrors of the Mind in the Gothic Tales of E.A. Poe, H.P. Lovecraft and Stephen King