Výskyt a biologické vlastnosti Cryptosporidium avian genotyp III - Zikmundová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývala studií diverzity kryptosporidií u v zajetí chovaných ptáků patřících do řádu papoušci. Vzorky trusu byly testovány na přítomnost kryptosporidií pomocí mikroskopického vyšetření a molekulárních metod, konkrétně sekvenováním částí genů kódujících malou podjednotku rRNA, aktin a HSP70. Kryptosporidové infekce byly detekovány u 27 papoušků ze 402 studovaných. Nejčastější detekovanou kryptosporidií v této studii byl Cryptosporidium avian genotyp III (22), dále pak C. baileyi (4) a C. avium (1). V experimentálních podmínkách jsme prokázali, že Cryptosporidium avian genotyp III je infekční pro korely s délkou prepatentní periody šest dní (DPI), ale neinfekční pro andulky vlnkované, kuřata nebo SCID myši. Experimentálně infikované korely byly infekční po dobu trvání studie (30 DPI) a vylučovaly oocysty o intenzitě infekce v rozmezí od 4 000 do 30 000 oocyst na gram trusu (OPG). Přirozeně infikovaná korela, která byla zdrojem oocyst pro účely této studie, vylučovala oocysty s intenzitou infekce v rozmezí od 10 000 do 30 000 OPG po dobu více než pěti měsíců. Cryptosporidium avian genotyp III infikuje proventrikulus a ventrikulus svých ptačích hostitelů a oocysty měří 7,4 × 5,8 m. U žádného z ptáků, který byl infikován Cryptosporidium avian genotypem III, nedošlo k rozvinutí klinických příznaků kryptosporidiózy. Genetická a biologická data získaná v této práci prokázala, že Cryptosporidium avian genotyp III je odlišný od ostatních druhů rodu Cryptosporidium a bylo navrženo uznat tuto kryptosporidii jako samostatný druh a pojmenovat ji jako Cryptosporidium proventriculi.
Occurrence and biological characteristics of Cryptosporidium avian genotype III
Keywords: Cryptosporidium avian genotyp III; experimentální infekce; velikost oocyst; PCR; prevalence; taxonomie; Cryptosporidium avian genotype III; experimental infections oocyst size; PCR; prevalence; taxonomy