Václav a Boleslav v literatuře národního obrození - Dušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Anotace: Bakalářská práce se zabývá starou literární látkou, kterou zpracovávali hlavně legendisté. Tématem je motiv bratrovraždy Václava Boleslavem. My se v této prácisoustředíme na dvě díla, která se tímto námětem zabývají v období 1800-1850.Prozaického zpracování se zhostil Josef Linda v knize Záře nad pohanstvem a dramatické ztvárnění nám nabízí Josef Kajetán Tyl v díle Krvavé křtiny. Cílem této práce je pokusit se objasnit důvody a motivy Václavovy vraždy a zhodnotit, jak se s daným problémem tito autoři vypořádali s ohledem na jejich soudobé společenské a kulturní požadavky. Na základě střetů dvou náboženských ideologií, se dostáváme do prostředí pohanského a křesťanského světa. V jednotlivých kapitolách a odděleních se setkáváme s různými tradicemi, rituály a zvyky a prostřednictvím nich jsme schopni dospět k vytyčenému cíli.
Václav a Boleslav in The Literature of the National Revival