Aplikace funkčního kruhového tréninku u žen - Tomandlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo informovat a představit veřejnosti funkční kruhový trénink, nastínit současnou situaci těchto skupinových lekcí a také diverzifikovat a popsat rozdíly mezi muži a ženami při tréninku. Teoretickou část tvoří analýza literárních pramenů. Praktickou část tvoří vytvoření intervenčního pohybového programu zaměřeného na ženy ve věku 20-25 let, který byl aplikován po dobu třech měsíců na 5 respondentek v tomto věku, a dalších 5 respondentek tvořilo pouze kontrolní skupinu k následnému posouzení výsledku. Výzkum počítal se čtyřmi výzkumnými předpoklady: Po absolvování intervenčního pohybového programu dojde u žen ke snížení tělesné hmotnosti, ke snížení procenta podkožního tuku, ke zmenšení obvodu pasu a zlepší se Body Mass Index. Výzkum byl vyhodnocen na základě porovnání výsledků měření na začátku, uprostřed a na konci intervenčního pohybového programu. Z výsledku vyplývá, že po aplikaci intervenčního pohybového programu došlo ke snížení procentuálního poměru tuku v těle a to nejméně o 0,5% tuku u každé respondentky z experimentální skupiny. U každé respondentky experimentální skupiny došlo i k výraznému zmenšení obvodu pasu a to nejméně o 1 cm u každé. A právě díky pozitivním výsledkům výzkumu je možné program doporučit ostatním ženám, které se rozhodnout zhubnout a zlepšit svou postavu. Dále také z důvodu četnosti publikací na téma funkční kruhový trénink a mnohých nejasností v neodborných publikacích bude jistě tato práce přínosem pro trenéry a ženy, které mají zájem o funkční kruhový trénink.
Application of circuit functional trainning for women
Keywords: funkční kruhový trénink; trénink pro ženy; zdravý životní styl; hubnutí; functional circuit training; female training; healthy lifestyle; weightloss