Využití ovcí v ekologickém zemědělství - Tichá, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem mé bakalářské práce na téma ,,Využití ovcí v ekologickém zemědělství bylo vyhodnotit úroveň reprodukčních vlastností a produkci jatečných jehňat. Ke své práci jsem si zvolila ekologickou farmu Bílek, která se nachází v podhorské části Šumavy. Pro vyhodnocení mi byly poskytnuty údaje z evidence chovatele za roky 2009 2013. Ovce ve sledovaném chovu jsou kříženci kombinovaného plemene šumavské ovce a masného plemene suffolk. Stav ovcí základního stáda se postupem let snižoval. U bahnic byly vyhodnoceny tyto reprodukční ukazatele: oplodnění, plodnost, jalovost, obahnění, počet mrtvě narozených, úhyn do 14 dní po porodu a počet odchovaných jehňat. Co se týče reprodukčních ukazatelů byly zjištěny tyto výsledky (výsledky jsou uvedeny procentuálně v celkových průměrech): oplodnění 92,2 %, plodnost 131,2 %, jalovost 10,5 %, obahnění 89,5 %, počet mrtvě narozených 2,5 %, úhyn do 14 dní po porodu 7,6 %, odchovaná jehňata 117,8 %. Jatečná jehňata dosahovala průměrného přírůstku za sledované období 169,6 g za den. Dle výsledků je patrné, že reprodukční ukazatele dosahovaly velmi nízkých hodnot. Nízké byly taktéž hodnoty průměrných denních přírůstků. Výsledky zjišťovaných ukazatelů jsou hodnoceny jako podprůměrné.
Using of sheep in organic agriculture
Keywords: ekologické zemědělství; chov ovcí; reprodukční ukazatele; jatečná jehňata; organic agriculture; sheep's breeding; reproducing indicators; slaughter lambs