Využití barevné modifikace Warteggova kresebného testu u seniorů v centrech sociální péče Jihočeského kraje - Plassová, Michala (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se věnuje kresebnému projevu seniorů při vyšetření barevnou modifikací Warteggova kresebného testu. Teoretická část práce obsahuje úvod do celkové problematiky grafických projektivních metod, zejména pak právě Warteggova kresebného testu, stáří jako životní etapy, biologických a psychologických změn ve stáří. Práce stručně nahlíží i na problematiku kognitivních onemocnění, zejména demence a také připomíná tématiku penzionování, jako sociálního jevu. V empirické části je uveden výzkum, který se zaměřuje na deskripci obsahových a formálních znaků kresby seniorů ve Warteggově kresebném testu a následné srovnání seniorů, kteří podstupují kognitivní trénink a těch, kteří takový trénink nepodstupují. Zjištěné výsledky jsou ilustrovány pomocí grafů. Bakalářská práce se snažila popsat znaky, které se objevují ve zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu u seniorů a zjistit, zdali se tyto znaky liší mezi seniory, kteří podstupují kognitivní trénink a těmi, co trénink nepodstupují.
The usage of coloured version of Wartegg drawing test among seniors in centers of social services in the South Bohemian region
Keywords: Barevná modifikace Warteggova kresebného testu; projektivní metody; senioři; trénování paměti; Coloured modification of Wartegg`s drawing test; projective methods; seniors; cognitive practice