Kreativní účetnictví a účetní podvody jako porušování věrného a pravdivého obrazu účetnictví - Drábková, Zita (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem předložené disertační práce je vymezení určitých hranic manipulace účetních výkazů v rámci české účetní legislativy. Autorka se zaměřila na řešení otázek: ? Jaké jsou přijatelné meze manipulace účetních výkazů??, ? Lze tyto meze stanovit?? Disertační práce se snaží dále odpovědět na otázky: ? Jaké jsou důsledky zmanipulovaných účetních výkazů? při hodnocení finančního zdraví podniku a vypovídací schopnosti finančních výkazů , kdy disertační práce obsahuje případovou studii praktik kreativního účetnictví Windows dressing a technik Mimobilančního financování pro 2 varianty záměrů manipulace účetních výkazů, v návaznosti na rozdílné výsledky hodnocení finančního zdraví těchto 2 variant zvoleného podniku. Disertační práce se také zabývá konkrétní interpretací získaných hodnot z účetnictví, ve druhé linii zahrnuje porozumění samotné tvorbě finančních výkazů respektive záměrů tvůrců těchto výkazů. Disertační práce shrnuje výstupy ze zkoumání možností a mezí manipulace účetních výkazů a jejich identifikací.
The creative accounting and accounting fraud as violation of fair and true view in accounting
Keywords: Účetní výkazy; kreativní účetnictví; zmanipulované účetní výkazy.; Accounting statements; creative accounting; manipulated financial statements.