Vývoj nové metody pro stanovení bilirubinu a jeho esterů - Kamišová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se v rešeršní části zabývá poznáním bilirubinu, jeho metabolismem v lidském těle a vlastnostmi potřebnými při jeho stanovení metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Je zde shrnuta i jeho podobnost s fykobiliny, díky které by mohly být jeho nepolární estery využity k přípravě umělých světlosběrných antén. Experimentální část práce zahrnuje úpravu vhodné mobilní fáze pro stanovení bilirubinu a následně jeho esterů, které byly syntetizovány Fisherovou esterifikací.
Development of new method for the determination of bilirubin and its esters
Keywords: bilirubin; esterifikace; HPLC; bilirubin; esterification; HPLC