Cirkadiánní změny hemocytů Spodoptera littoralis - Trefilová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2009)
ABSTRAKT: Naše práce studovala morfologii hemocytů a stabilitu základních nepatologických hematologických hodnot v průběhu 24 hodin, jako biomodel byla použita Spodoptera littoralis. (Boisd.) (Lepidoptera: Noctuidae) v šestém instaru. K pozorování hemocytů jsme vybrali světelnou mikroskopii. Před vlastním pozorováním jsme z odebrané hemolymfy zhotovili preparát, který jsme obarvili pomocí Pappenheimova barvení. Tato metoda barvení se běžně používá ve veterinární i v humánní laboratorní praxi v hematologii. Pozorovali jsme 6 druhů hemocytů a to: malé granulocyty (mGR), velké granulocyty (vGR), malé prohemocyty (mPR), velké prohemocyty (vPR), sférulocyty (SF) a plazmatocyty (PL). Pappenheimovo barvení nám též umožnilo pozorovat apoptózu. Znalost cirkadiánních změn hemocytů u S. littoralis, je velice důležitý fakt, pakliže bychom chtěli využívat tohoto živočicha jako nový biomodel například pro výzkum v oblasti imunologie, hematotoxikologie nebo farmakotoxikologie. Změny v hladinách některých látek mohou být fyziologické a to, i když jsou mimo hranici referenčních hodnot (Knapp et al., 1984). Zjistili jsme, že počet jednotlivých hemocytů v průběhu dne není stálý. O půlnoci pozorujeme nejnižší počet mPR i vPR a naopak nejvyšší počet apoptotických buněk a vGR. Pro zpřesnění a zrychlení odečtu koncentrace, jsme zkusili využít přístroje ELISA reader (Sunrise, Tecan) založený na fotometrickém měření. Vzhledem k velkým rozsahům naměřené koncentace (cca. od 2-30 mmol/l) posuzujeme využití ELISA readeru jako nevhodné.
Circadian changes of Spodoptera littoralis haemocytes
Keywords: Apoptóza; Diferenciální rozpočet hemocytů (DHC); Hemocyty; Koncentrace hemocytů; Pappenheimovo barvení; Spodoptera littoralis (Boisd.); Apoptosis; Differential hemocyte count (DHC); Hemocytes; Concentration hemocytes; Pappenheim staining; Spodoptera littoralis (Boisd.)