Zástupci třídy Eustigmatophyceae jako zdroje lipidů a polynenasycených mastných kyselin - Hofmannová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2020)
U řas třídy Eustigmatophyceae, díky produkci lipidů a polynenasycených mastných kyselin, můžeme nalézt obrovský potenciál. Mezi nejznámější a nejpoužívanější rod se řadí Nannochloropsis. Výzkumníci se však zabývají objevováním nových kmenů, které by mohly mít podobný potenciál. V předchozí práci se prokázalo, že některé půdní kmeny třídy Eustigmatophyceae jsou vhodnými kandidáty pro biotechnologické využití jako zdroje lipidů a nenasycených mastných kyselin. V přiložené bakalářské práci je popsána kultivace a rozbor kmenů Eustigmatos and Monodopsis s možným biotechnologickým potenciálem. Probíhalo pozorování a porovnávání obsahu EPA, dalších mastných kyselin, lipidů při různých abiotických podmínkách, kterým byly vystaveny.
Representatives of Eustigmatophyceae class as a source of lipids and polyunsaturated fatty acids
Keywords: PUFA; EPA; Lipidy; mastné kyseliny