Závazky v účetnictví v obchodní společnosti - Pípalová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2007)
Z pohledu správného řízení firmy jsou závazky jednou z důležitých oblastí, kterou je nutné se zabývat a hledat nové možnosti k její optimalizaci. Bakalářskou práci jsem rozdělila na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. Praktickou část jsem zpracovala u konkrétní firmy, která se zabývá výrobou a distribucí stavebních materiálů pro český i mezinárodní trh. Nejprve jsem se věnovala analýze závazků v této firmě a dále jsem posuzovala závazky použitím finanční analýzy. Z analýzy závazků je vidět, že firmě se v posledních třech letech daří snižovat závazky po lhůtě splatnosti, firma tak zlepšuje svou likviditu. Je důležité, aby se spolu se snižováním závazků po lhůtě splatnosti snižovaly i tyto pohledávky. To se firmě příliš nedaří. Navrhovala bych, aby společnost využila všech zákonných prostředků a své pohledávky lépe zajistila pomocí zajišťovacích nástrojů a docílila tak snižování pohledávek po lhůtě splatnosti. Firma tak bude mít včas peněžní prostředky, které využije na splácení svých závazků, vytváří si tak dobré jméno na trhu. Dobré jméno firmy mezi partnery, úřady i veřejností zaručuje jistotu dlouhodobého vývoje firmy a její postavení na trhu. Taková firma může dlouhodobě plánovat a rozvíjet svou činnost v oblasti, ve které podniká.
LIABILITIES IN THE ACCOUNTING OF A TRADING COMPANY
Keywords: Krátkodobé závazky; dlouhodobé závazky; účtování závazků; závazky z obchodního styku; závazky vůči zaměstnancům; Short-term payables; long-term payables; payables posting; trade payables; payables to employees