Komunikace ve vybrané organizaci - Svobodová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Komunikace je neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Bez komunikace by téměř nic nefungovalo. Proto i v organizaci hraje komunikace podstatnou roli. Je nezbytná pro práci všech zaměstnanců. Od kvality komunikace se odvíjí celé další fungování organizace. Cílem této práce je zhodnocení komunikace ve vybrané organizaci a navržení změn vedoucí ke zlepšení současného stavu. V teoretické části bakalářské práce jsem pomocí literárních zdrojů objasnila základní pojmy týkající se komunikace. Mimo jiného jsem popsala proces komunikace, druhy a formy komunikace, komunikační kanály a komunikaci organizace s vnějším prostředím. Pro praktickou část bakalářské práce jsem si zvolila výrobní závod společnosti RM GASTRO s.r.o. ve Veselí nad Lužnicí. Většina informací o komunikaci v této společnosti mi byla poskytnuta na základě polostrukturovaných rozhovorů s manažerkou společnosti, vedoucím personálního oddělení a vedoucí obchodního oddělení. Na základě takto získaných informací jsem popsala proces komunikace v organizaci a přiblížila konkrétní komunikační situace, které se v organizaci vyskytují. Ocenila jsem hlavně snahu organizace dát každému zaměstnanci možnost přispět svým nápadem k jejímu rozvoji. Na základě všech zjištěných informací jsem došla k závěru, že je komunikace v organizaci prováděna kvalitně. Je ale třeba se neustále zlepšovat. Proto jsem společnosti doporučila několik návrhů, jejichž realizace by mohla přispět ke zlepšení současného stavu komunikace v organizaci.
Communication in a Selected Organization
Keywords: komunikace; organizace; rozhovor; ústní komunikace; písemná a elektronická komunikace; communication; organization; interview; oral communication; written and electronic communication