Fyzikálně chemické vlastnosti vody stabilizačních nádrží z hlediska welfare ryb - Okrouhlý, Vít (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem fyzikálně-chemických ukazatelů vody na účelově nasazenou obsádku ryb, včetně bilance (TN, TP, N-NH4+, BSK5, CHSKCr a NL105) a zadržení TP a TN v biomase ryb. Práce hodnotí také přírůstek a mortalitu nasazených ryb, a také sleduje rovnováhu mezi primární a sekundární produkcí. V úvodní časti práce jsou teoreticky popsány parametry, které byly měřeny v SN2. Hlavní část předložené práce popisuje pokus a jeho podmínky, metodiku měření jednotlivých parametrů a shrnutí dat ve formě tabulek a grafů, tak aby bylo dosaženo přehledné prezentace fyzikálně-chemických vlastností vody, bilance živin v nádrži, produkce ryb a abundance zooplanktonních organismů. Údaje v této části byly také slovně stručně shrnuty pod tabulkami a grafy. I přes časté nepříznivé hodnoty měřených parametrů se obsádka ryb doznala výbornému přírůstku 932,72 kg a 907 kg.ha-1, mortalita kapra však byla mírně vyšší vlivem možné predace vodních predátorů nebo odlišnými nároky na prostředí rozdílnými věkovými skupinami kapra (Cyprinus carpio). Přežití ostatních nasazených ryb bylo v rámci normativních ztrát, s výjimkou ročky candáta (Sander lucioperca), který v těchto podmínkách nebyl schopný přežít. Příčinou přežití ryb za často až extrémních podmínek může být jejich migrace do míst, kde jsou mírnější podmínky nebo také dobrá kondice ryb způsobená přísunem přirozené potravy. Bilance živin v SN2 dosahovala u TP, TN a N-NH4+ pozitivních hodnot. Naměřené hodnoty na přítoku byly tedy vyšší, než hodnoty na odtoku ze SN2. Obsah organických látek (BSK5, CHSKCr, NL105) byl na odtoku ze SN2 až na výjimky vyšší než na přítoku do SN2. Zatížení organickými rozpuštěnými i nerozpuštěnými látkami se zvýšilo na odtoku vlivem rozvoje produkčních procesů.
Physicochemical properties of stabilization tanks water from the perspective of welfare fish
Keywords: Bilance živin; stabilizační nádrž; celkový fosfor; celkový dusík; amoniak; organické znečištění; Nutrient balance; stabilization tank; total phosphorus; total nitrogen; ammonia; organic pollution