Vliv polymorfních variant kandidátního lokusu na spektrum mastných kyselin kravského mléka - Záhorková, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Celosvětové studie poukazují na vliv polymorfismu vybraných genů na mléčnou produkci a obsah mastných kyselin. Cílem diplomové práce byla genotypizace kandidátního lokusu FASN se zaměřením na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin v závislosti na genotypu. V práci je popsána charakteristika kravského mléka, mléčného tuku a mastných kyselin v mléčném tuku. Dále se práce zabývá genomem skotu a potenciálním vlivem polymorfismu kandidátních genů ovlivňující mastné kyseliny mléčného tuku. Genotypy pro FASN byly stanoveny metodou PCR-RFLP, mléčná užitkovost vybraných dojnic byla statisticky hodnocena podle ukazatelů mléčné produkce za 1. laktaci v jednotlivých chovech a stanovení mastných kyselin proběhlo pomocí spektrofotometrie s následným statistickým vyhodnocením. Výsledné genotypy u vybraných chovů byli pouze dva, genotyp GG s vyšší relativní četností než genotyp AG. Z výsledků není patrný žádný statisticky prokazatelný rozdíl mezi genotypy pro FASN v závislosti na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin.
Effect of polymorphic variants of the candidate locus on fatty acid spectrum of bovine milk
Keywords: mléko; mléčný tuk; mastné kyseliny; syntáza mastných kyselin; FASN; milk; milk fat; fatty acids; fatty acid synthase; FASN