Monozoické tasemnice rodu Monobothrium (Cestoda: Caryophyllidea) z Palearktické a Nearktické zoogeografické oblasti - Čapková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Rod Monobothrium Diesing, 1863 zahrnuje dva evropské druhy (parazitující u kaprovitých ryb, s postovariálními vitelárii, postrádající vnější semenný váček a mající digitiformní nebo "cuneicrispitate" skolex) a pět severoamerických druhů (parazitujících ryby čeledi Catostomidae, postrádajících postovariální vitelária, s vnějším semenným váčkem a lokulomonobotriátním, monobotriátním nebo lokulotrunkátním skolexem). Na základě těchto morfologických rozdílů je navržen přesun pěti severoamerických druhů z rodu Monobothrium do rodu Promonobothrium Mackiewicz, 1968 jako nové kombinace jmen, tj. P. fossae, P. hunteri, P. ingens, P. mackiewiczi, P. ulmeri a k přesunu evropského druhu M. auriculatum do rodu Caryophyllaeus Gmelin, 1790 jako C. auriculatus. Navrhované změny jsou podpořeny i předběžnou fylogenetickou analýzou. V jejich důsledku se rod Monobothrium stává rodem monotypickým, zahrnujícím pouze M. wageneri Nybelin, 1922.
Monozoic tapeworms of the genus Monobothrium (Cestoda: Caryophyllidea) from the Palaearctic and Nearctic zoogeographical regions
Keywords: taxonomie; Monobothrium; nová klasifikace; Promonobothrium; Caryophyllaeus; Palearktická oblast; Nearktická oblast; taxonomy; Monobothrium; new classification; Promonobothrium; Caryophyllaeus; Palaearctic region; Nearctic region