Činnost mobilních skupin v zóně havarijního plánování za radiační mimořádné situace - Brhel, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce podrobně popisuje úkoly mobilních skupin jako jedné ze složek radiační monitorovací sítě při radiační mimořádné situaci, vybavení mobilních skupin a způsoby jeho použití. Detailně je analyzována činnost mobilních skupin v zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín. Byl zvolen zdrojový člen havarijního úniku radioaktivních látek s nejvážnějšími radiologickými důsledky na okolí a nejnáročnějšími podmínkami pro monitorování prováděné mobilními skupinami. Z rozboru situace vyplynula některá kritická místa v organizaci monitorování a Krizovému štábu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byl navržen způsob jejich ošetření.
Activity of mobile groups in emergency planning zone during radiation emergency situation
Keywords: mobilní skupiny; monitorování; radiační havárie; radiační mimořádná situace; radiační monitorovací síť; zóna havarijního plánování; mobile groups; monitoring; radiation accident; radiation emergency situation; radiation monitoring network; emergency planning zone