Problematika informovanosti rodinných příslušníků o poskytování péče nemocným s epilepsií - Schwarzová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce na téma ''Problematika informovanosti rodinných příslušníků o poskytování péče nemocným s epilepsií'' je věnována oblasti znalostí a informací, které by měly být poskytovány rodinným příslušníkům nemocných s epilepsií.Pro práci byly stanoveny cíle a předpokládané hypotézy, k jejichž ověření bylo použito kvantitativního výzkumu. Zúčastnili se ho respondenti na dvou vybraných pracovištích. Z výsledků výzkumné práce je jasné, že blízcí nemocných mají určité základní znalosti o onemocnění, ale informace jim podané nejsou úplné, natož vyčerpávající. Existují oblasti, ve kterých se nemocní a jejich rodinní příslušníci řídí spíše podle různých předsudků a pověr, než na základě vědeckých informací. A přitom se od očekává, že se budou spolupodílet na péči o tyto nemocné. Na základě výzkumu bylo snahou vymezit oblasti, ve kterých respondenti neměli dostatek důležitých informací, a zaměřit se na ně při důkladnější edukaci nemocných i jejich blízkých.
Problems informedness of family members about offer of nursing to patients suffering from epilepsy
Keywords: edukace; epilepsie; epileptický záchvat; první pomoc; režimová opatření; education; epilepsy; epileptic fit; first-aid treatment; precaution