Srovnání divadelního představení Naši furianti na scéně Národního divadla z let 1979 - 1985 a ze současnosti - Kratochvílová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá Národním divadlem, jeho stavbou a stručnou historií. Pojednává o první dramaturgovi činohry Národního divadla, Ladislavu Stroupežnickém, o jeho životě v jihočeské vsi Cerhonice, studiích a následnou prací s divadlem. Jeho nejznámější hrou Naši furianti se u nás naplno rozvinula éra realismu v českých divadlech. Hra byla na scénách Národního divadla uváděna postupně od jejího vzniku až do současné doby. Druhá část práce je zaměřena na dvě zatím poslední nastudování této hry a porovnává je pomocí článků z periodik z různých hledisek. Na samém závěru práce je osobní názor autorky na obě představení.
Comparing the theatre play Naši furianti on the National Theatre's scene from years 1979 - 1985 and from now
Keywords: Národní divadlo; Ladislav Stroupežnický; Naši furianti; srovnání; National theatre; Ladislav Stroupežnický; Naši furianti; comparison.