Informovanost žáků 8. a 9. ročníků základních škol o chronických neinfekčních nemocech - Kolmanová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo posouzení aktuální informovanosti žáků 8. a 9. ročníků základních škol o vybraných chronických neinfekčních nemocech (známé jako civilizační choroby). Dotazníkového šetření se zúčastnili žáci vesnických i městských typů základních škol. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku vybraných nemocí, jejich příčiny a prevenci. V praktické části jsou zpracovány a vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření.
Awareness of pupils of 8th and 9th grades of primary schools about chronic non-infectious diseases
Keywords: chronické neinfekční nemoci; civilizační choroby; metabolické poruchy; nestandardizovaný dotazník; obezita; cukrovka; alergie; kardiovaskulární choroby; nádorová onemocnění; chronic non-infectious diseases; civilization diseases; metabolic disorder; unstandardized questionnaire; obesity; diabetes mellitus; allergies; cardiovascular diseases; cancer