Fluktuace pracovníků ve vybrané organizaci - Suchá, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce je navržení změn na zlepšení řízení v oblasti fluktuace v návaznosti na proces získávání a proces adaptace pracovníků ve společnosti. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována literárnímu přehledu. Ten byl sestaven na základě studia odborné literatury, odborných článků a také z internetových zdrojů. Všechny tyto zdroje se zaměřují na téma fluktuace, získávání a adaptace pracovníků a dalších úzce souvisejících pojmů. Praktická část je v úvodu zaměřena na představení společnosti, sortiment jejích výrobků, organizační strukturu a další informace týkající se dané společnosti. Následuje analýza fluktuace pracovníků za období 2018 - 2020. Pro výpočet je zvolena metoda míry odchodu zaměstnanců a míry přežití. Dále je fluktuace analyzována podle vybraných hledisek, kterými jsou např. pohlaví, věk nebo délka pracovního poměru. Analýza procesu získávání a procesu adaptace je provedena v oblastech, jež jsou významné pro tuto práci. Informace potřebné pro danou analýzu byly získány z interních materiálů společnosti a byly doplněny rozhovorem s personálním manažerem. V závěru této diplomové práce jsou navrženy změny na zlepšení řízení v oblasti fluktuace, získávání a adaptace pracovníků, a to na základě provedených analýz.
Employee turnover in a selected organization
Keywords: řízení lidských zdrojů; fluktuace pracovníků; proces získávání; proces adaptace; motivace; stabilizace; human resources management; employee fluctuation; recruitment process; adaptation process; motivation; stabilization