Weiss - Tessbachové a Pacovsko. Osudy šlechtického rodu v letech 1918 - 1945 - Boháčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Předložená bakalářská práce Weiss - Tessbachové a Pacovsko. Osudy šlechtického rodu v letech 1918 - 1945 se zabývá posledními příslušníky vídeňského šlechtického rodu Weiss - Tessbachů na území Čech. První část práce přibližuje osudy šlechty Rakouska - Uherska od počátku 20. století do konce 2. světové války, hlavně v souvislosti s jejich národní příslušností. Dále je práce zaměřena na historický kontext českých zemí 1. poloviny 20. století a na nastínění česko - německých vztahů. Předmětem zájmu druhé části práce jsou životy posledních majitelů velkostatků v Pacově a Těchobuzi, zejména Otty Weisse - Tessbacha a jeho manželky Klotyldy. Práce čerpala ze zatím neuspořádané osobní pozůstalosti JUDr. Otty Weisse - Tessbacha, uložené v Státním okresním archivu v Pelhřimově, a především z rodinného archivu Weiss - Tessbachů, jenž se nachází v jindřichohradeckém oddělení Státního oblastního archivu v Třeboni.
Weiss - Tessbach and Pacov region. The fate of noble house in years 1918 - 1945