Barevná modifikace Warteggova kresebného testu - typický způsob zpracování u dětí se SPU - Boudová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá typickými znaky dětí s diagnózou SPU v barevné modifikaci Warteggova kresebného testu. V teoretické části jsou charakterizovaná východiska pro výzkum, kam spadají témata zabývající se problematikou projektivních technik a jejich užití u dětí, kam spadá také Warteggův kresebný test a jeho modifikace. Dále jsou zde zařazena témata zaměřena na specifické poruchy učení, jejich sociální aspekty a výtvarný projev dětí s touto diagnózou a grafický projev dětí obecně. Následuje část zabývající se barvami, jejich využitím v psychodiagnostice a jejich symbolikou. Tato část byla zpracována analýzou odborné literatury a jejím cílem je charakteristika Warteggova kresebného testu a jeho barevné modifikace. V empirické části jsou z hlediska zvolených znaků analyzovány zpracování jednotlivých polí Warteggova kresebného testu, která jsou následně zpracována statisticky. Výsledky výzkumné skupiny jsou porovnány s výsledky kontrolní skupiny. Cílem diplomové práce bylo vymezit typické znaky ve zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu u dětí s diagnózou SPU oproti dětem intaktním
The colour modification of Wartegg´s drawing test - typical method of processing test of LD (learning disorder) diagnosed children.
Keywords: barevná modifikace Warteggova kresebného testu; SPU ? specifické poruchy učení; výtvarný projev dětí s SPU; projektivní techniky; colour modification of Wartegg?s drawing test; LD - learning disabilities; artistic; expression of children with learning disabilities; projective methods