Federalistické principy Lisabonské smlouvy a jejich vliv na suverenitu členských států EU. - Veselý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce má za cíl analyzovat nově podepsanou Lisabonskou smlouvu, která bude v případě úspěšné ratifikace zastřešovat Evropskou unii. Tato analýza bude Lisabonskou smlouvu zkoumat z hlediska federalistických principů v ní obsažených. Na základě provedené analýzy bude možné odvodit míru suverenity každého členského státu EU v případě fungování pod Lisabonskou smlouvou.
The Federalist Principles in Treaty of Lisbon and their impact on the sovereignty of the EU member states.
Keywords: Lisabonská smlouva; Federalistické principy; Evropská unie; Členské státy; Státní suverenita; Treaty of Lisbon; Federalist Principles; European Union; Member States; State Sovereignty