Srovnání ekologických nároků a funkčních vlastností druhu Filipendula vulgaris na druhově bohatých loukách Bílých Karpat: Analýza růstu a stanovení zásobních látek metodou kapalinové chromatografie - Oliva, Ivo (Jihočeská univerzita, 2009)
Filipendula vulgaris je nedominatní luční druh nenáročný na stanoviště. Biomasa studovaného druhu rostla stejně jako biomasa kompetitorů v průběhu vegetačního období. Vliv okolní biomasy kompetitorů byl statisticky vyhodnocen jako neprůkazný. Cílem práce bylo vyhodnocení dynamiky zásobních sacharidů u druhu F. vulgaris během vegetační sezóny. Byl testován vliv kompetitorů na rostliny a byl take zahrnut vliv kosení. Zásoby sacharidů v kořenech významně nekolísaly. Po kosení rostliny rychle regenerovaly.
The comparison of ecological and functional characteristics of species Filipendula vulgaris in rich species meadows of White Carpatian Mountains: Analysis of growth and assesment of carbohydrate storage by method of liquid chromatography
Keywords: Klíčová slova: růst; sacharidové rezervy; kosení; kompetitor; Filipendula vulgaris; Key words: growth; carbohydrate reserves; mowing; competitors; Filipendula vulgaris