Metody oceňování zemědělské půdy a jejich využití - Broučková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2012)
Půda je velice specifickým výrobním faktorem, a to proto, že se neopotřebovává, je nepřemístitelná a hlavně, její zásoba je konečná. Pro ocenění majetku se používá několik různých způsobu ? přes stanovení ceny na trhu, kde vzniká tržní cena, po ceny které vydává stát, což jsou úřední ceny, až po ocenění výnosovou a nákladovou metodou. Nejvíce pracovníků, kteří jsou závislý a spolupracují s půdou, oceňují svůj majetek uložen v této komoditě prostřednictvím tržní ceny, tedy ceny, za kterou tuto komoditu nakoupili a za kterou ji vložili do svého podnikání.
Valuation methods of agricultural land and their use
Keywords: zemědělská půda; pachtovné; cena půdy; tržní cena; úřední cena; hodnota půdy; ocenění půdy; agricultural land; rents; price of land; market price; official price; value of land; valuation of land