Etické aspekty péče o seniory - Součková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce "Etické aspekty péče o seniory" se zabývá současnou aktuální tematikou stárnoucí populace z hlediska psychických, zdravotně-sociálních i hodnotově-existencionálních proměn člověka. Poukazuje na důležitost dodržování etických zásad při péči o seniory a zároveň doplňuje praktickou sociální práci o specifickou analýzu nejdůležitějších aspektů stárnutí. Práce je dělena do pěti základních částí. První část práce popisuje vše, co souvisí se stářím, druhá část se zabývá péčí o seniory z historického pohledu až po současnost. Třetí část práce se věnuje otázce potřeb a s nimi související hodnotovou orientací seniorů, čtvrtá se snaží nalézt a vysvětlit některé etické aspekty, které člověka v séniu provázejí (důstojnost, autonomie, ageismus). Pátá závěrečná část nabízí některé možnosti řešení etických problémů, které mohou být nápomocné při zvládnutí tohoto nelehkého životního období.
Ethical aspects of senior care
Keywords: senior; stáří; stárnutí; péče; gerontologie; důstojnost; ageismus; autonomie; individuální přístup; etika; sociální práce; etický problém; hodnota; senior; aging; aging; care; gerontology; dignity; ageism; autonomy; individual approach; ethics; social work; ethical problem; value