Tři podoby české naturalistické prózy - Klewarová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Materiálem této diplomové práce jsou prózy Karla Matěje Čapka Choda (Kašpar Lén mstitel), Josefa Merhauta (Vrah?) a Josefa Karla Šlejhara (Dojmy z přírody a společnosti). Nejprve jsou tito autoři stručně představeni, pozornost je rovněž věnována rámcovému zmapování vydání a recepce jejich vybraných próz. Jádro diplomové práce je analytické a interpretační, část práce je tedy zaměřena na analýzu jednotlivých textů co do jejich látky, motiviky, sémantiky, ale i poetiky, přičemž kontrastivní oporou zde jsou eseje a romány É. Zoly. Cílem diplomové práce je zjistit, jakým způsobem texty korelují s naturalismem, tzn. v jaké míře je možno o daných textech hovořit jako o naturalistických a zda a jak korespondují s jádrovou variantou naturalismu Zolova. Využito je mnoho zdrojů tištěných (příručky literárně historické, lexikografické), ale i elektronických (caslin, retrobi).
Three cainds of the Czech Naturalism (prose)
Keywords: Karel Matěj Čapek Chod; Josef Merhaut; Josef Karel Šlejhar; Émile Zola; naturalismus; Karel Matěj Čapek Chod; Josef Merhaut; Josef Karel Šlejhar; Émile Zola; naturalism