Úroveň znalostí veřejnosti o poskytnutí první pomoci pacientovi po traumatické amputaci - Hrdinová, Simona (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce na téma "Úroveň znalostí veřejnosti o poskytnutí první pomoci pacientovi po traumatické amputaci" se skládá ze dvou částí. První část je teoretická, kde je popsána anatomie končetin, rozdělení a úrovně amputací. Dále je popsána první pomoc pro laickou veřejnost i první pomoc prováděná zdravotnickými záchranáři. Tato část dále zahrnuje kompetence zdravotnického záchranáře. V této práci je zde zmíněna i problematika replantací a komplikací po amputaci. Druhá část bakalářské práce je věnována praktické části díky kvantitativnímu výzkumu pomocí polostrukturovaných anonymních dotazníků. Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, zda má laická veřejnost dostatečné informace o první pomoci po traumatické amputaci. Po vyhodnocení dat bylo zjištěno, že většina respondentů mělo přibližně polovinu otázek správně. Tato bakalářská práce může být přínosná pro zdravotnické obory, ale i pro laickou veřejnost, která má zájem o danou problematiku.
The level of public knowledge in giving first aid to the patients after traumatic ampuation.
Keywords: Amputace; anatomie končetin; traumatická amputace; ztrátové poranění; replantace; první pomoc; Amputation; limb anatomy; traumatic amputation; loss injuries; replantation; first aid