Hodnota vybraného přírodního zdroje a jeho vliv na vývoj regionu - Voříšková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této diplomové práce je Hodnota vybraného přírodního zdroje a jeho vliv na vývoj regionu. Předloženou diplomovou práci jsem rozdělila do dvou částí. První část je teoretická a zabývá se definováním přírodních zdrojů a jejich oceňováním. Teoretická část je zakončena informacemi o regionální politice a regionálním rozvoji. Praktickou část předložené práce tvoří 2 oblasti. V první charakterizuji jihočeský region a Lipenskou nádrž. Ve druhé se zabývám cenami pozemků v lipenské oblasti a jejich porovnáním s cenami pozemků v oblasti přehradní nádrže Orlík. Výše cen vypovídá o rozdílné rekreační hodnotě vodních nádrží a jejich přínosu pro rozvoj regionu. Hlavním cílem práce je na základě ocenění přírodních zdrojů analyzovat vztah hodnoty přírodního zdroje a hospodářského vývoje vybrané lokality jihočeského regionu. Dalším významným cílem je získání přehledu o způsobech oceňování přírodních zdrojů jak z hlediska oceňování netržních zdrojů, tak z hlediska oceňování jakéhokoliv nemovitého předmětu uspokojujícího lidskou potřebu. Důležitým cílem praktické části diplomové práce je vytvoření cenové analýzy pozemků v oblasti lipenské přehrady. Posledním cílem, který jsem si stanovila, bylo porovnání cen pozemků v okolí vodní nádrže Lipno a vodní nádrže Orlík. Hodnota přírodního zdroje se dá vyjádřit různými způsoby. Například z toho, jak si ho cení lidé, kteří tento zdroj využívají k rekreaci. Já jsem ale vzhledem k tématu diplomové práce zvolila určení hodnoty přes ceny pozemků. Pokud je přírodní zdroj hodnotný, odrazí se to i v ochotě lidí zaplatit za možnost žít nebo fungovat v jeho blízkosti. To je zřejmé i u vodní nádrže Lipno, kde ceny pozemků několikrát převyšují ceny pozemků v jiných turistických centrech v blízkosti vodních nádrží. I zde se však najdou ještě oblasti, které nejsou zcela rozvinuté a nabízejí možnosti využití. Vzhledem k výše uvedeným zjištěním a příkladům je zřejmé, že vodní nádrž Lipno přináší Jihočeskému kraji nejen příjmy z cestovního ruchu, ale má také pohyblivou hodnotu s rostoucím trendem. Přesto že má Lipno již mnoho let stejný potenciál využití, rekreační funkce v poslední době způsobila, že lidé si Lipenska cení čím dál víc. Tento trend se odráží v rostoucích cenách parcel v blízkosti přehrady, což ukazuje jejich ochotu zaplatit čím dál víc za hodnotný rekreační zdroj.
Merits of selected natural resource and its region development influence
Keywords: Přírodní zdroj; přehradní nádrž; jihočeský kraj; cestovní ruch; stavební pozemek; natural resource; dam reservior; South bohemia region; travel movement; building ground