Matematizace reálných situací na základní škole. - Opavová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této diplomové práce na téma Matematizace reálných situací na základní škole je přehledně vypracovat soubor řešených aplikačních úloh. Aplikační úlohy jsou zastoupené v učebnicích poměrně v malém rozsahu, učebnice se většinou věnují klasickým úlohám přesného a směrodatného zadání, které vedou na řešení pomocí konkrétního probíraného učiva. Učitelé často slýchávají od žáků otázku: "A proč se to musím učit, když to nikdy nebudu potřebovat?" Jako odpověď poslouží právě aplikační úlohy, jejichž podstata tkví ve významu matematiky pro praxi. Jedná se o úlohy komplexnější povahy, kdy k jejich řešení je potřeba alespoň základních znalostí matematiky. Vedou žáky k řešení problému i více než jedním způsobem, často jsou vedeny doprovodnými otázkami, ve kterých záleží na dané situaci. V práci jsou řešeny úlohy z více oblastí, až už to jsou úlohy obecné povahy vyskytující se v učebnicích nebo oblasti týkající se prostředí obchodu, individuální dopravy, finanční gramotnosti až po úlohy z prostředí geometrie. Celkem práce obsahuje 15 řešených úloh a v závěru je proveden výzkum, jak žáci dokáží řešit úlohy aplikačního charakteru.
Mathematization of real-life situations at basic school.