Epitaf Viléma z Rožmberka v českokrumlovském kostele sv. Víta - Janoušek, Ivo (Jihočeská univerzita, 2013)
Epitaf Viléma z Rožmberka v kostele sv. Víta v Českém Krumlově, který je někdy nazýván přímo rožmberským mauzoleem, patří mezi badatelsky nejzajímavější sepulkrální památky konce 16. století. Z celé epitafní kompozice se zachovalo pouze několik architektonických a uměleckořemeslných fragmentů velmi vysoké umělecké kvality. Možná právě z tohoto důvodu se stal epitaf Viléma z Rožmberka mýtem zahalenou stavbou v presbytáři českokrumlovského kostela. Většina badatelů velmi důkladně zpracovala a interpretovala nevelké množství písemných pramenů. Na těchto kvalitních historických podkladech však začaly vznikat nepodložené uměleckohistorické rekonstrukce, s jejichž podobou nelze v mnoha ohledech souhlasit. Cílem této práce je uměleckohistorická analýza dochovaných částí epitafu ve vztahu k podobným sepulkrálním památkám tohoto charakteru ve středoevropském prostředí. Výsledkem je částečná rekonstrukce podoby celé kompozice a zařazení díla do kontextu funerálních architektonicko-sochařských děl tohoto typu v českém prostředí konce 16. století.
Epitaph of Vilém z Rožmberka in the church of St.Vitus in Český Krumlov
Keywords: Vilém z Rožmberka; kostel sv. Víta; Český Krumlov; sepulkrální kompozice; Wilhelm von Rosenberg; Saint Vitus church; Český Krumlov; sepulchral monuments