Vývoj vybraných pionýrských skupin v okrese Klatovy v letech 1990-2000. - Panušková, Dita (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na organizaci Pionýr, která během svého působení prošla několika zásadními změnami. Pionýr je organizací dobrovolníků, která se zaměřuje na volný čas dětí a mládeže. Nejdůležitějším tématem mé bakalářské práce je vývoj Pionýra po Sametové revoluci a změně politického režimu v České republice po roce 1989. V mé práci se také zaměřím na rozdíly v postavení a fungování Pionýra před a po roce 1989. Hlavní oblastí mého zkoumání jsou pionýrské skupiny, které působí v okrese Klatovy a jejichž historie se začala psát již před zkoumaným rokem 1990. Zkoumání je provedeno analýzou archivních dokumentů organizace Pionýr, článků vydávaných v oficiálním časopise pionýrské organizace "Mozaika", rozhovory s pamětníky z vybraných pionýrských skupin a literatury vydané před zkoumaným obdobím i literatury současné, které se tématu pionýrské organizace věnují.
The development of selected Pioneer groups in the Klatovy district in the years 1990-2000.
Keywords: Pionýr; vývoj; okres Klatovy; Pioneer; development; Klatovy district