Filosoficko - etické aspekty ve výchově a vzdělávání - Vojtěch, Milan (Jihočeská univerzita, 2009)
Obsahem a smyslem práce je zmapování historického vývoje vztahu pedagogů a dětí a nesporný kvalitativní posun směrem k potřebám a možnostem dítěte (resp. žáka). V rámci tohoto vývoje představuje bohatou škálu názorů a směrů a to z oblasti nejen pedagogiky ale také psychologie, filosofie a teologie. Na příkladech ukazuje zjevné i méně zjevné chyby a nedostatky, kterých se jak v minulosti, tak i dnes dopouštějí, nebo mohou dopouštět ti, kteří se na výchově a vzdělávání dětí podílejí a snaží se poskytnout (navrhnout) určitý návod, ja by bylo možno se těchto nedostatků vyvarovat, či je alespoň zredukovat. V práci jsou hojně citovány nosné myšlenky předních odborníků z výše jmenovavých oborů, které zde slouží jako určité vodítko a potvrzení směru, kterým se autor práce vydal.
Philosophical Ethical Aspects of Upbringing and Education
Keywords: interakce; komunikace; socializace; edukace; odkázanost; směřování; identita; sebeobraz; sebepojetí; svoboda; odpovědnost; interaction; communication; socialization; education; refer; routing; identity; self-effigy; self-estreem; freedom; liability