Romská problematika na Šluknovsku ve světle archivních a publicistických zdrojů. Historie a současnost - Sládečková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce bylo nahlédnout na romskou problematiku v oblasti Šluknovska, a to nejenom z hlediska archivních záznamů, ale také soudobých publicistických zdrojů. Zájem byl z velké části zaměřen na dějinné události, které vedly k současnému pohledu majority na romskou minoritu. Tento, do jisté míry teoretický rámec byl následně aplikován na část praktickou. Při ní bylo využito kvalitativní výzkumné metody. Respondenty byly osoby, které na Šluknovsku žijí, a jichž se romská problematika bezprostředně dotýká. Záměrem bylo zjistit, jak se v krátkém časovém horizontu změnilo vnímání pozice nepřizpůsobivých osob, a to nejenom v rámci vlastních zkušeností respondentů, ale také pod vlivem médií.
The Roma problems in the Šluknov Hook in the light of archive and journalistic sources. History and Present
Keywords: Demonstrace Diskriminace Média Národnostní menšina Romové; Demonstration; discrimination; media; ethnic minority; gipsies