K diplomatické činnosti V. Mastného ve 30. letech 20. století - Horejš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce K diplomatické činnosti V. Mastného ve 30. letech 20. století si klade za úkol zmapovat především předválečnou korespondenci, kterou z Berlína zasílal československý vyslanec Vojtěch Mastný od jeho nástupu do berlínského zastupitelského úřadu až do vytvoření Protektorátu Čechy a Morava. Práce je rozdělena do šesti kapitol, přičemž je jejím cílem analýza názorů, charakteru jeho zpráv i politické reflexe z pera československého diplomata na předválečný politický vývoj v Německu. Subjektivní vnímání děje je konfrontováno s literaturou, a tak rekonstruuje poměrně dramatický vývoj událostí po roce 1933. Práce se zabývá též situací v Německu po první světové válce, československo-německými vztahy či samotným životem V. Mastného.
The diplomatic activity of V. Mastný in the 30's of the 20th century
Keywords: Vojtěch Mastný; nacismus; Německo 1933-1939; československo-německé vztahy; Adolf Hitler.; Vojtěch Mastný; Nazism; Germany 1933-1939; Czechoslovak-German relations; Adolf Hitler.