Vývojové krize, jejich smysl a důležitost: uplatnění etiky a sociální práce při řešení krize adolescence - Homolková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá reflexí rizikových forem chování v období adolescence. První kapitola nabízí komplexní, stručné, seznámení s životními krizemi ve vývoji člověka se zaměřením na krizi adolescence. V souvislosti s tímto obdobím jsou popsány zásadní změny, kterými adolescent prochází a které mohou být zdrojem krizových momentů. Na krizové momenty pak navazuje druhá kapitola, která popisuje konkrétní formy sociální práce s dospívající mládeží a v této praxi navozené etické otázky a dilemata. Třetí kapitola obohacuje předchozí dvě o teorie sociální práce, které usnadňují každodenní praxi pomáhajících pracovníků tím, že specifikují, co má kdo dělat. Poslední kapitola práci dokresluje přehledem reflexí etických otázek v sociální práci s adolescenty a jejich krizemi a hledání odpovědí na ně, resp. hledání pro tuto praxi perspektivních řešení z pohledu etických teorií.
The evelutionary crises, thein sense and importance, asserting of ethics and social work with solution of adolescence
Keywords: adolescence; krizová období; sociální práce s ohroženými adolescenty; preventivní a intervenční programy sociální práce; etické dilema; teorie sociální práce; etické teorie; an adolescence; the seasons of crises; social work with endangerous adolescence people; prevent and intervention programmes of social work; an ethics dilemma; the theora of social work; ethics theories