Aplikace zásad podniku řízeného zákazníkem ve vybrané firmě - Dokoupilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce vychází ze 7 hlavních zásad podniku řízeného zákazníkem, které ve své knize popisuje R. C. Whiteley. Je zde představena firma JEDNOTA, s. d. České Budějovice z hlediska aplikace těchto zásad.
Application of the principles of customer-driven company in the chosen company
Keywords: kvalita výrobků a služeb; podnik řízený zákazníkem; vytvořte si představu; jak udržet zákazníka; naslouchejte zákazníkovi; učte se od vítězů; dejte volnou ruku svým nejlepším zaměstnancům; odstraňte bariéry činnostem; které vítězí u zákazníků; měřte; měřte; měřte; přeměňte slova v činy; firma JEDNOTA; s. d. České Budějovice; quality products and services; customer-driven company; create an idea of how to keep customers; listen to the customer; learn from winners; give free hand to their best employees; remove barriers to activities that win customers in; measure; measure; measure; turn words into deeds; company JEDNOTA; s. d. České Budějovice