Diferenciace nabídky a metod pracovní rehabilitace osob s mentálním nebo kombinovaným postižením v praxi poskytovatelů sociálních služeb - Pekárková, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá diferenciací nabídky a metod pracovní rehabilitace osob s mentálním nebo kombinovaným postižením v praxi poskytovatelů sociálních služeb. Cílem práce bylo zjistit, jaké prostředky a metody pracovní rehabilitace využívají poskytovatelé sociálních služeb ve strakonickém regionu. Cílů bylo dosaženo studiem odborné literatury, internetových zdrojů a kvalitativním výzkumem. Teoretická část se zaměřuje na vymezení pojmů zdravotní postižení, mentální postižení a kombinované postižení. Pozornost je věnována vymezení dospělosti a významu práce pro osoby se zdravotním postižením. Je přiblížen systém ucelené rehabilitace a její jednotlivé nástroje a prostředky. Praktická část přináší informace o konkrétních organizacích a nástrojích pracovní rehabilitace které využívají k aktivizaci a pracovnímu zapojení svých klientů. Popisuje možnosti prostupnosti osob s mentálním postižením jednotlivými složkami pracovní rehabilitace z ambulantních či pobytových služeb na chráněný nebo otevřený trh práce. Přibližuje vlastní náhled klientů na nabízené možnosti aktivizace a představu jejich pracovní seberealizace. Výzkum probíhal pomocí kvalitativní strategie, metodou polostrukturovaného rozhovoru. Bakalářská práce přináší poznání z oblasti problematiky zaměstnávání osob s mentálním postižením. Výsledky ukazují, že současný systém vytváří a podporuje proces motivace a profesní přípravy pro vstup těchto osob na trh práce. Tyto snahy jsou podpořeny i platnou legislativou, která podporuje zaměstnavatele zdravotně postižených a nabízí jim různé výhody. Práce může sloužit jako informační materiál pro poradenská zařízení, nebo úřady práce. Rovněž může poukázat organizacím, které realizují pracovní rehabilitaci či poskytují službu sociálně terapeutické dílny, na další aktivity, kterým je možno se v rámci služby věnovat.
Differentiation of supply and methods of work rehabilitation of persons with mental or combined disabilities in the practice of social service providers
Keywords: Zdravotní postižení; mentální postižení; kombinované postižení; prostředky pracovní rehabilitace; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; chráněný trh práce; Disability; mental disability; combined disability; means of rehabilitation; employment of people with disabilities; protected labor market