Metody měření povrchové kontaminace radioaktivní látkou v JE Temelín - Papan, Juraj (Jihočeská univerzita, 2009)
Monitorování výskytu a rozsahu povrchové kontaminace je oddělením RO provozu prováděno za účelem přijímání adekvátních opatření pro ochranu osob před nežádoucí kontaminací a kontrolu dodržování limit pro povrchovou kontaminaci u předmětů vynášených mimo KP. Kapitola výsledků a sběru dat obsahuje definici měřené veličiny, zdůraznění povrchové kontaminace jako významného zdravotního rizika, které je demonstrováno převodem hodnot povrchové kontaminace na velikost absorbované dávky v zasažených orgánech. Dále jsou uvedeny principy, problematika a faktory ovlivňující detekci ionizujícího záření, zejména povrchové aktivity, kterou je míra povrchové kontaminace vyjadřována . Na problematiku detekce navazuje popis rozsahu a principu realizace monitorování v rámci, kterého jsou jednotlivá měření prováděna, s přihlédnutím na hodnotu referenční úrovně pro konkrétní měření. Jednotlivé měřící postupy jsou uvedeny s popisem jejich použití. Vedle souhrnného popisu realizace monitorování povrchové kontaminace v Jaderné elektrárně Temelín byl jedním z cílů práce rozbor chyb zanášených do měřícího procesu ze strany osob provádějících měření. Hlavním cílem práce bylo potvrdit hypotézu, že opatření oddělení Radiační ochrany přijímaná na základě výsledků pracovních měření pro ochranu pracovníků, přicházejících do kontaktu s radioaktivitou ve formě povrchové kontaminace jsou dostačující a limity pro povrchovou kontaminaci u předmětů vynášených mimo kontrolované pásmo nejsou překračovány.
Measuring methods of surface contamination with radioactive substance in the nuclear power plant Temelin
Keywords: aktivita; dávkový příkon; ionizující záření; měření; monitorování; povrchová kontaminace; referenční úroveň; activity; dose rate; ionizing radiation; measurement; monitoring; surface contamination; reference level