Faktory ovlivňující výrobní a ekonomické výsledky masného skotu - Králová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Největší náklady na chov bez tržní produkce mléka představují náklady na krmiva, které se podílejí 39 % na celkových nákladech. Druhou nejvyšší položkou jsou pracovní náklady. Druhým nejvyšším výnosy z chovu krav bez tržní produkce jsou tržby za prodaná jatečná a zástavová telata. Tyto tržby nepokryjí celkové náklady na chov, takže by tento chov nebyl rentabilní, bez příjmu dotací od státu. Dotace pokrývají veškeré náklady. Nejvíce ekonomiku ovlivní plodnost základního stáda, protože druhé nejvyšší příjmy z chovu krav bez tržní produkce mléka jsou tržby za prodaná telata. Za dobrou plodnost se považuje odchov 90 a více telat na 100 krav. V případě nezabřeznutí krávy nebo úhynu telete se téměř nesníží náklady na její chov, přičemž však nejsou realizovány žádné tržby.
The factors affecting the production and economic results of beef cattle
Keywords: náklady; příjmy; chov krav bez tržní produkce mléka; plodnost; ekonomika chovu; costs; revenues; breeding cows for non-milk production; fertility; economy breeding