Analýza vlivu kvality digitálního modelu terénu na odtokové charakteristiky pomocí modelování v GIS - Lorencová, Iva (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu vlivu kvality digitálního modelu terénu na odtokové charakteristiky v zájmových povodí Bedrč, Oldřichovec a Rájov. Cílem této diplomové práce je vytvoření různých digitálních modelů. Na jejich základě jsou vypočítány objemy povrchových odtoků. Výsledné odtoky jsou mezi sebou porovnány. Porovnávána je i odlišnost odtokových linií v prostoru v závislosti na vytvořeném DMT. Teoretická část práce obsahuje literární rešerši, která je zaměřena na popis odtoku vody, geografické informační systémy, tvorbu digitálních modelů a teorii CN křivek. Praktická část práce je zaměřena na popis vytvoření digitálních modelů, výpočet objemu povrchového odtoku a výpočet kulminačního průtoku. Metodika obsahuje podrobný popis zpracování dat pro vytvoření digitálního modelu povrchu 1. generace, digitálního modelu reliéfu 4. a 5. generace a digitálního modelu terénu z vrstevnic. Dále je v praktické části popsán postup výpočtu objemu povrchového odtoku a kulminačního průtoku. Následně jsou výsledky vyhodnoceny.
Impact of digital terrain model quality on runoff characteristics (GIS modelling)
Keywords: Digitální modely reliéfu (DMR); digitální model povrchu (DMP); CN křivky; povrchový odtok; kulminační průtok; Digital models of relief (DMR); digital model of surface (DMS); CN curves; surface runoff; culminating flow