Proměna pohřebního rituálu přelomu 19. a 20. století na příkladu západočeského města Chebu - Kolouchová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná disertační práce se zabývá jednotlivými změnami ve smutečních obřadech na konci "dlouhého" 19. století a se vstupem do století nového. Místem analýzy se stal západočeský Cheb a jeho obyvatelstvo. Pramenné východisko představují archiválie české i německé provenience v podobě zápisů ze zasedání městských rad a zastupitelstev a z jednání sanitární a hřbitovní komise. Dále práce vychází předně ze studia kremačních matrik a dobových místních periodik, stejně tak z tendenčních tisků. Předmětem zkoumání se v prvé řadě stala osvícenská nařízení, k jejichž realizaci došlo právě ve sledované době. Konkrétně se jedná o přesunutí hřbitovů za hranice města, výstavbu márnic, zřizování soukromých pohřebních ústavů a profesi hrobníků. Současně je pozornost věnována i kremačnímu hnutí, které představovalo jeden z nejpodstatnějších zásahů do tradiční podoby pohřbu. Z hlediska komparace je porovnána situace v českém a německém prostředí. Důraz je taktéž kladen na realizaci konkrétních spalovacích zařízení, jmenovitě na neuskutečněný projekt na chebském hřbitově a dále pak na dokončené stavby v saském Plavně, bavorském Selbu a na české straně hranice v Karlových Varech-Rybářích. V rámci zkoumání krematorií dochází k analýze tehdejších obyvatel města Chebu, kteří si zvolili kremaci jako způsob naložení se svými ostatky. Klíčovým tématem je postupné rozšiřování fakultativního pohřbu žehem napříč sociálním spektrem společnosti.
Transformation of 19th and 20th century funeral rites as exemplified by the city of Cheb