Vliv vápnění na alkalitu rybniční půdy a KNK4,5 vody - Kolek, Bohuslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo posoudit vztah mezi obsahem dostupného Ca2+ v rybničním sedimentu a kyselinovou neutralizační kapacitou vody, pH vody, nasycením vody kyslíkem a abundancí zooplanktonu ve vegetačním období. V návaznosti na sledované ukazatele byl zjištěn také přírůstek ryb. Studie se konala na šesti rybnících (Byňovský, Dolní Velký, Kačák, Nakolický, Nový v Oboře, Žár) společnosti Rybářství Nové Hrady s.r.o. Pro kontrolu byl zvolen sportovní rybářský revír rybník Farský obhospodařovaný Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu. Obsah dostupného Ca2+ v rybniční půdě (sedimentu) byl převeden metodou výluhu pomocí 0,1M H2CO3 ze vzorku půdy do vodního roztoku. Obsah vápníku byl stanoven titrační chelatometrickou metodou. Vzorky rybniční půdy byly odebírány před vegetační sezónou roku 2013. Během následující růstové sezóny byly v pravidelných intervalech třech týdnů stanovovány hodnoty obsahu kyslíku, KNK4,5 vody, pH vody a byly odebírány vzorky zooplanktonu s rozlišením jeho velikosti z hlediska konzumovatelnosti kaprem (<500m a >500 m). Na všech sledovaných rybnících byl zjištěn těsný vztah mezi obsahem Ca2+ v rybničním sedimentu s pH a KNK4,5 rybniční půdy a také s KNK4,5 vody v době vegetace. Nejvyšší průměrné hodnoty KNK4,5 vody byly zjišťovány na rybnících Kačák (0,93 mmo.l-1), Žár (1,01 mmol.l-1) a Nový v Oboře (0,83 mmol.l-1), což významně koreluje se zásobou půdního vápníku stanoveného v období vegetačního klidu. Významné korelace byly zjištěny mezi celkovým přírůstkem ryb a abundancí hrubého zooplanktonu. Výraznější vztah byl zjištěn mezi celkovým přírůstkem ryb a četností celkového zooplanktonu a v neposlední řadě také mezi přirozeným přírůstkem a celkovým zooplanktonem. Nejvyšší přírůstky ryb byly zaznamenány na rybnících (Kačák, Žár), jejichž vzorky vykazovaly nejvyšší abundanci zooplanktonu ze všech sledovaných rybníků. Naopak korelacemi nebyl potvrzen vztah mezi KNK4,5 vody v době vegetace a pH vody ve vegetaci a dále k abundanci hrubého zooplanktonu či kyslíkového režimu vody.
Influence of liming to alkalinity pond soil and ANC4,5 of water
Keywords: Klíčová slova: alkalita; vápník; zooplankton; rybníky; pH vody; Combi souprava; Klíčová slova: alkalinity; calcium; zooplankton; ponds; pH of water; Combi kit