Meziregionální redistribuce prostřednictvím sdílení daní a dotací územním samosprávným celkům - Mišáková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je analyzovat systém sdílení daní a dotací ve vztahu k meziregionální redistribuci. Literární přehled je rozdělen do dvou částí. První se zabývá fiskální decentralizací, nerovnostmi, které v jejím důsledku vznikají a fiskální potřebou. Ve druhé části se pojednává o systému sdílení daní a dotací v České republice. Na základě stanoveného metodologického postupu byly provedeny analýzy obou systémů. Na jejich základě bylo prokázáno, že do rozpočtů územně samosprávných celků plynou mimo jiné zdroje, které nebyly vytvořeny na jejich území, ale pocházejí z jiných územních celků, v tomto případě krajů. Oba systémy podporují meziregionální redistribuci. Poslední část této práce je věnována stručné analýze plánované novely zákona o rozpočtovém určení daní.
Interregional redistribution trough tax sharing and grants to local governmnet units
Keywords: fiskální decentralizace; sdílení daní; dotace; meziregionální srovnání; fiscal decentralization; tax sharing; subsidies; interregional redistribution