Felinoterapie v domovech pro seniory v Jihočeském kraji - Schaffelhoferová, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na poskytováním felinoterapie v domovech pro seniory v rámci Jihočeského kraje. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem (druhy, formy, metody, techniky, pomůcky, financování, personální zajištění, vedení dokumentace, zapojení sociálního pracovníka) je poskytovaná felinoterapie v domovech pro seniory. Dílčím cílem je zjistit přínos felinoterapie z pohledu pracovníků poskytující zooterapii. Teoretická část definuje důležité pojmy dané problematiky. V praktické části jsou interpretovány výsledky výzkumného šetření. Zvolena byla kvalitativní výzkumná strategie. Použita byla metoda dotazování a technika polostrukturovaný rozhovor. Zkoumaný soubor tvořili 4 informanti poskytující felinoterapii v domovech pro seniory, kteří byli vybráni účelovým kvótním výběrem. Získané informace z rozhovorů byly analyzovány pomocí otevřeného kódování. Získané kódy se členily do kategorií, z kterých se následně vytvářela schémata. Z výzkumného šetření vyplynulo, že felinoterapie se poskytuje pouze ve dvou domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Využívané metody v rámci domovů pro seniory jsou aktivity za pomoci zvířat a terapie za pomoci zvířat. Přínos je z pohledu pracovníků poskytující felinoterapii spatřován zejména z psychosociální a fyzické stránky. Felinoterapie především napomáhá ke zlepšení psychického stavu a umožňuje častější sociální kontakt. Z hlediska fyzické stránky felinoterapie slouží jako podpůrný rehabilitační prostředek. Bakalářská práce zmapovala, v jaké míře se poskytuje felinoterapie v Jihočeském kraji a bude sloužit jako zdroj informací, které mohou využít například dobrovolníci či domovy pro seniory. Dále tato práce může zvýšit povědomí široké veřejnosti.
Felinotherapy in Nursing Homes in the South Bohemian Region
Keywords: felinoterapie; zooterapie; senior; stárnutí; domov pro seniory; Felinotherapy; zootherapy; senior; ageing; retirement home