Zapojení rodin s dětmi s PAS do běžného života - Vaníčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou života dětí s PAS a jejich rodin. Hlavním cílem práce je popsat problematiku života rodin a zjistit, jakým způsobem se rodiny s dětmi zapojují do běžného života, jaké využívají služby a jak jim pomáhají. Praktická část je zpracována formou kvalitativní výzkumné strategie, metodou dotazování a pomocí techniky polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor tvoří 8 rodin s dětmi s PAS ve věku od 6 do 18 let, žijící na území Jihočeského kraje. Pro výběr výzkumného souboru byla zvolena metoda snowball sampling. Rozhovory jsou vedeny s matkami dětí. Výsledky výzkumu byly vyhodnoceny metodou otevřeného kódování. Metodou bylo vytvořeno 13 kategorií s jednotlivými kódy. Každá kategorie obsahuje minimálně 3 kódy a maximálně 7 kódů. Výsledky výzkumu ukázaly, že zapojení rodin probíhá skrze nestátní neziskové organizace, poskytující sociální služby. Všechny dotazované rodiny mají s formou pomoci zkušenost a hodnotí ji značně kladně. Nejčastěji rodiny spolupracují s nestátní neziskovou organizací Autis Centrum, o. p. s., jejíž sídlo se nachází v Českých Budějovicích. Nejvyužívanější službou jsou sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a odlehčovací služba. Skrze jejich využívání rodiny získávají volný čas, který věnují odpočinku, péči o sourozence dětí a další běžné aktivity, které nejsou ve společnosti dítěte možné. Výzkum prokázal časovou náročnost péče a složitost rodinné situace. Složitá situace zahrnuje změny v rodině, přátelských kruzích a zaměstnání. Tato bakalářská práce by mohla sloužit jako zdroj informací pro studenty nebo také pro širší společnost. Dále by mohla posloužit jako zpětná vazba pro zmiňované nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby.
Integration of families of people with ASD (autism spectrum disorder) into daily life
Keywords: poruchy autistického spektra; dítě; rodin; sociální služby; nestátní neziskové organizace; autism spectrum disorders; child; family; social Services; non-governmental organizations