Bitva, která (ne)byla. Církevně-politická a konfesijní instrumentalizace bitvy u Domažlic (1431) v literárních pramenech pozdního středověku a raného novověku. - Paška, Marcel (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce chce zhodnotit vývoj náhledu na křížovou výpravu proti českých husitům v roce 1431. Křížová výprava je označena jako pátá. V úvodu je stručné shrnutí českých historiků 20. století a jejich popisů této události. Hlavními prameny jsou kroniky, pocházející z 15. až 17. století. Pozornost je zaměřena na vývoj pohledu na tuto událost během necelých dvou staletí. Jedna kapitola se věnuje označení vojáků obou stran. Každý autor nazýval křižáky i husity jinak. Hlavním cílem práce je potvrzení či vyvrácení teze, že u města Domažlice byla svedena bitva obou vojsk a křižáci byli posléze zahnáni husitským zpěvem.
The battle, who was(was not). Churchy-political and confessional prehension of the Battle of Domažlice (1431) in a literary sources of the late Middle Age and an early modern period.
Keywords: Husitství; křížové výpravy; české dějiny; pozdní středověk; kroniky; Domažlice; Hussitism; crusades; Czech history; the late Middle Age; chronicles; Domažlice