Logistická podpora Policie ČR při řešení krizové situace - Pilař, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Policie České republiky zajišťuje v případě vyhlášení mimořádné události nebo krizové situace mnoho činností. Pro úspěšné plnění těchto činností musí mít policie patřičně vyškolené pracovníky a poskytnout jim odpovídající podmínky pro plnění těchto úkolů. Nedílnou součástí poskytnutí odpovídajících podmínek pracovníkům policie je i logistická podpora. Tato práce poskytuje na základě studia dostupné literatury a právních předpisů základní obraz o logistické podpoře Policie České republiky při řešení krizové situace, který je popsán v první části práce. Pomocí kvantitativního výzkumu, formou anonymního dotazníkového šetření ověřuje úroveň logistické podpory Policie České republiky. Zkoumaný vzorek byl složen z policistů obvodních oddělení policie různých krajů České republiky. Zkoumaný vzorek tvořili řadoví policisté, ale i vedoucí obvodních oddělení policie. Dotazníkové šetření je v prvních třech otázkách zaměřeno na charakteristiku zkoumaného vzorku. Další část dotazníku mimo jiné hodnotí, zda se respondenti účastnili řešení krizové situace, zda jsou spokojeni s vybavením svého pracoviště, svých služebních vozidel a svých osobních prostředků pro plnění úkolů při řešení krizové situace. Následně jsou respondenti dotazováni, zda je jim při plnění úkolů při řešení krizové situace poskytnuta strava a zajištěn odpočinek a zda jsou jim ze strany zaměstnavatele v případě poškození výstroje a vybavení tyto součásti vyměněny a zda je jim vybavení měněno před dobou jeho expirace. Poslední část dotazníku řeší informace k provedení zákroku (zásahu), možnost spojení z místa krizové situace, poskytnutí zdravotnického servisu respondentům a poskytnutí školení s legislativními změnami s dostatečným předstihem. Na základě studia dostupné literatury jsou v bakalářské práci vymezeny pojmy krizové řízení, mimořádná událost, krizová situace a je zde nalezena paralela mezi těmito pojmy a pojmem logistická podpora. Ve druhé části práce je popsána metodika práce a hypotéza. Třetí část práce tvoří výsledky. Závěrečnou část práce tvoří diskuze, kde jsou zanalyzovány dosažené cíle práce. K dosažení cílů práce jsou v této práci užity metody sběru dat, analýzy, metody matematické a grafické. Při psaní bakalářské práce jsem se nejprve zabýval studiem odborné literatury v oblasti logistiky a logistické podpory a studiem platných právních, které slouží jako právní podklad pro logistickou podporu Policie České republiky při řešení krizové situace. Při výběru téma pro tuto bakalářskou práci jsem stanovil hypotézu "Logistická podpora Policie České republiky je na dobré úrovni". Tato hypotéza byla v bakalářské práci vyvrácena.
Logistics support police of the Czech Republic in dealing with crisis situation
Keywords: logistika; logistická podpora; krizové řízení; krizová situace; mimořádná událost; Policie České republiky; logistics; logistical support; crisis management; crisis situation or emergency; the Police of the Czech Republic